Om fastigheten

Uppförd 1887, fint belägen vid Mosebacke.

På Katarinaberget på Södermalm finns många byggnader som har ett särskilt kulturhistoriskt värde. Fastigheten Häckelfjäll 8 tillhör dessa och har av stadsmuseet klassats enligt den näst högsta kategorin Grön, vilket att bebyggelsen är ”särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt”.

Huset präglas av 1880 talets nyrenässans och uppfördes ursprungligen 1887 av byggherren fru Almida Abramson med fyra våningar, men förhöjdes med en våning 1912 under högt, brutet tak. Huset har många tidstypiska markörer och betraktas av stadsmuseet som ett utmärkt exempel på det sena 1800-talets borgerliga stadsbyggnad. Exteriören bevarar sin tidsprägel genom den klassiskt uppbyggda putsarkitekturen. I fasaden kontrasteras tegel med puts som imiterar sandsten. Gesimser och pilastrar delar in fasaden i horisontella och vertikala partier. En sockelvåning i två etage med rusticeringar följs av ytterligare detaljer på de övre våningsplanen, såsom de profilerade omfattningarna runt fönstren samt tredje våningens välvda fönsteröverstycken. Husets hörn mellan Fiskaregatan och Svartensgatan är avfasat, allt enligt de nya bestämmelserna i 1874 års byggnadsstadga och 1876 års byggnadsordning för att få ljus och luft.

Merparten av lägenheterna har bibehållit detaljer från byggnads- och jugendtid, såsom golvsocklar, pardörrar och kakelugnar. Trapphuset har återställts till ursprungligt utförande med ådringsmålade snickerier, marmorerade portaler samt schablonmålad dekor. I entré, trapphall och på vilplan ligger svarta och vita marmorplattor. Trappstegen är av maskinbearbetade kalkstenar med räfflor som halkskydd. En kalkstenstrappa leder ner till källaren där väggarna består av gråsten och därpå tegeltunnvalv.

Gårdshuset är slätputsat och har en profilerad taklist. I trapphuset lades istället för marmor kvadratiska grå och röda kalkstensplattor. Trappstenarna är slipade och har räfflor som halkskydd. Källaren utgörs av gråstensmurar och tunnvalv.​